Jávea.com | Xàbia.com
Buscador

Carme Català (Compromís): «la nostra prioritat és fer front a l’emergència climàtica, protegir el nostre terme i el paisatge»

22 de mayo de 2023 - 07:50

Los comicios locales del próximo 28M de 2023 vienen con aire renovado para la formación valenciana de Compromís per Xàbia tras la crisis sufrida, hace unos meses, por la renuncia de sus dos concejales electos. Llegaban elecciones y parecía que Compromís no estaba con fuerza, pero por el contrario, un cambio se avecinaba.

La joven Carme Català Caturla, flautista de profesión y vecina de Xàbia tomaba las riendas de la formación y encabezaba la lista de la candidatura a estos comicios. Una lista que cuenta con militantes históricos y con gente nueva llena de ilusión y energía para trabajar por Xàbia. Pero, ¿cuál es su proyecto?. Hablamos de todo ello con la candidata a la alcaldía de Xàbia por Compromís, Carme Català

PREGUNTA: ¿Quién es Carme Català?

RESPOSTA: Xabiera i jove del segle XXI. Intentant obrir-me camí en un món tant difícil com és el de la música clàssica. Ara em dedique a la docència de flauta travessera en diverses escoles de la Marina Alta i col·labore amb orquestres del territori. També estic introduïnt-me en el líric, i gràcies a això estudie idiomes.

P: Qué te ha llevado a presentarte a las elecciones municipales de Xàbia y encabezar la lista de Compromís?

R:Sempre he estat arrelada al col·lectiu, i he considerat que era una manera de fer política transparent, de proximitat, persones normals que s’ocupen dels problemes reals.

Tinc clares les meues conviccions: igualtat, respecte, feminisme, ecologisme, sostenibilitat, valencianisme d’esquerres, i crec en els serveis públics d’educació i sanitat.

Compromís per Xàbia vam establir el consens per realitzar la llista per a aquest 28M. El resultat va ser que els militants van considerar que era el moment que una dona jove encapçalara la llista, i ací estic.

P:¿Cómo describes al equipo que te acompaña?

R:Com t’he dit, creiem en la proximitat. El nostre equip està format per dones i homes que estàn i han estat sempre involucrats en la vida del poble. Ens trobaràs en molts àmbits: associacions i professions diverses. Contem amb experiència en la política i amb la il·lusió de noves incorporacions. La cultura, les tradicions, l’esport, la integració, el col·lectiu LGTBI, el feminisme, la festa... cares molt conegudes, gent de rellevància del poble i que pots vore en el dia a dia pel carrer.

Tinc un bon equip, que pot dirigir els distints departaments i propostes que posen en el centre a les persones.

P: Hace cuatro años, una de las prioridades de Compromís era ‘Modernizar la Administración Pública Municipal’, algo que, en parte, se ha conseguido, pero ¿qué acción prioritaria necesita ahora Xàbia y desde el punto de vista de Compromís en qué se debería de empezar a actuar?

R:La nostra prioritat en aquest moment és un pla per a fer front a l’emergència climàtica. Necessitem d’accions urgents per salvaguardar el medi ambient i la salut, perquè en un poble com el nostre vora la Mediterrània les conseqüències del canvi climàtic comporten esdeveniments meteorològics extrems: inundacions, sequeres i incendis agreujats.

En eixa línia, també és necessari revisar les estratègies de planificació per al turisme, apostant pel que coneixem per “turisme responsable” que és aquell que es basa en respecte per l’entorn, i és un factor de desenvolupament local que assegura la qualitat de vida dels ciutadans. No hem d’arribar a la siutació en la que es ”demonitze” el turisme.

De totes maneres, i tornant al que s’ha fet referència a la pregunta, considerem que l’objectiu no està aconseguit. L’administració pública continúa obsoleta, el portal de transparència no està actualitzat (ni els pressupostos, ni els obsequis dels càrrecs públics, etc.) i els tràmits en quant a urbanisme i serveis socials són eterns. Continuem apostant per recolzar i agilitzar el departament de serveis.

P: El lema de Compromís en estas elecciones es 'Per tot el que importa' ¿Cuál es el principal objetivo del partido para iniciar un cambio en Xàbia?

R: Tot el que ens importa són les persones i assegurar la qualitat de vida i futur en el nostre poble. Ja hem parlat de la emergència climàtica, però també hem d’atendre les necessitats bàsiques. Destaquem l’educació i la salut, dos àmbits en els que hem d’assegurar-nos un entramat públic de qualitat, amb serveis i infrastructures eficients. D’altra banda està la economia de tots nosaltres davant l’especulació, assolir la igualtat d’oportunitats i diversificar els sectors davant els efectes de la globalització.

Al cap i a la fi, paguem els nostres impostos i així volem que els serveis ens arriben als ciutadans.

P: La vivienda y la juventud son dos temas muy reivindicados por Compromís. ¿Qué planes tiene Carme para cambiar esta situación en Xàbia?

R: Vivenda i joventut són dos conceptes que inevitablement han d’estar lligats, però hem de ser conscients que les dificultats d’accés a la vivenda són un problema de tota la societat: famílies i gent gran.

Al final tot és una roda: la pèrdua de poder adquisitiu, la dependència casi exclusiva del turisme, la precarietat laboral i l’especulació. La solució ha de passar per l’equilibri del preu de l’habitatge, del poder adquisitiu i convivència amb el turisme. Nosaltres proposem polítiques de rehabilitació i reorientació de l’ús de del parc de vivenda existent, ampliar les ajudes al lloguer, implicar i ajudar al sector local, apostar per la eficiència energètica i l’accessibilitat, així com exigir la incorporació dels immobles i solars de la Sareb al parc públic.

P: Hablamos de vuestro programa electoral. ¿Cuáles son los principales proyectos que tiene Compromís para mejorar la Xàbia y la vida de sus ciudadanos?

R: El nostre programa està format per 10 punts interconnectats. Destaquem protegir el nostre terme i el paisatge, fomentar el comerç de proximitat i el relleu generacional, que el turisme siga una ferramenta de creixement, apostar pel sector primari, fer ús responsable de les infrastructures, adaptar i condicionar l’urbanisme per a que no s’excloguen les empreses locals, fer especial atenció als serveis socials i a la gent major, així com posar el focus en la salut mental i l’educació sexual, i augmentar la seguretat en tots els seus contexts.

En general, tot roda al voltant de l’economía, i per això s’ha de reactivar, diversificar i recolzar l’activitat local en tots els àmbits. El poble l’hem de fer entre tots, no es cosa d’un partit. Compromís està dispost a col·laborar amb qui estiga disposat a gestionar seriosament, aparcant els interessos particulars i partidistes.

P:¿Qué mensaje mandarías a los vecinos y vecinas de Xàbia?

R: “Que tot està per fer i tot és possible”. Xàbia al llarg de la història ha demostrat que és capaç de fer grans coses. Volem reescriure el futur, per a que les pròximes generacions disfruten de la nostra Xàbia. Tenim la obligació de deixar un poble millor que l’hem rebut.

3 Comentarios
 1. Luis dice:

  ¿Esta chica pertenece a la familia Catalá – Cholbí? Siempre los mismos apellidos repartidos entre los diferentes partidos para tenerlo todo controlado y que nada cambie en la simulación de caciques que son.

 2. Ana dice:

  Per tot el que importa… es decir, los hispanohablantes no importamos.
  Es esa la política cazurra y sectaria que necesita un pueblo multicultural y diverso?

 3. Francisco dice:

  un mensaje muy plural para la mitad de la población que paga impuestos y no habla valenciano. Muy maja esta chica que con nuestros impuestos en vez de limpieza, gestión correcta del registro de la propiedad, la policía y seguridad en las calles pretende que cuidemos el medioambiente para que luego ellos vivan como reyes.


28.803
0
9.411
1.010